În lipsa unui sistem de canalizare pentru tratarea apei evacuate, este necesar să achiziționezi o fosa septica. Din acest sistem, materialele grosiere și fecaloide se pot diz3olva cu ajutorul unor bioactivatori pentru a ajunge în câmpul de drenaj.
Apa menajeră este rezultatul utilizării apei potabile, iar în unele cazuri, a apei pluviale la activitățile casnice. Bucătăria, baia și toaleta, trimit la canalizare ape cu materii solide de natură organică și minerală, mai ales compuși de fosfor și azot, iar toate acestea ajung în fosa septica ecologica.
În primul rând, să detaliem ce se întâmplă în interiorul unei fose. În acest sistem, se realizează un anumit proces numit decantare. Grăsimea se ridica la suprafață pentru că este mai ușoară, nămolul format la bază își reduce volumul prin degradare, mineralizare și fermentație anaerobă, iar apa se elimină în drenaj, unde, cu ajutorul bacteriilor din pământ, are lor descompunerea substanțelor organice. Materiile solide se elimină prin vidanjare periodică, iar gazele se elimină prin conducte de aerisire sau orificii speciale.
O fosă septică poate fi realizată din următoarele materiale: beton, polietilenă sau fibră de sticlă. Acestea NU îngheață pe timp de iernă pentru că procesul de fermentare din interiorul fosei degajă căldură. Un montaj bine realizat înseamnă o fosă sub cota de îngheț.
În ceea ce privește dimensiunea foselor, dacă acestea au diametre mari, materialele solide rămân pe conductă atunci când apa curge cu viteză mai mică decât viteza de autocurățare. Cu timpul, acestea se întăresc, iar conducta se poate înfunda. Panta conductei între casă și fosa septica, trebuie să fie de 1% – 2%, iar folosirea unor bioactivatori, ajută la întreținerea foselor pe termen lung.
O fosă septică este îngropată la o adâncime dată de cota la care iese țeava de canalizare din casă. Se poate monta o prelungire a capacului fosei, în cazul în care adâncimea este prea mare, iar aceasta facilitează accesul la fosă pentru vidanjare și inspecție.
Vidanjarea pentru fosa septica se va face în funcție de dimensionarea și proiectarea sistemului și după volumul de apă consumat la intervalul 1-3 ani. Volumul depunerilor din fosele septice se reduce la jumătate prin reducerea umidității. Apoi, acestea fermentează, iar volumul sedimentelor scade cu 25-30%.