Condițiile de achiziționare și montare ale unei fose septice se referă atât la cadrul legal, fiind necesare o serie de avize, autorizația de construcție și certificatul de urbanism, cât și cele care țin de caracteristicile solului în care va fi amplasată fosa septica ecologică și soluțiile utilizate pentru vidanjare și mentenanța fosei.
În alegerea locului de amplasare se recomandă evitarea terenului în pantă deoarece, prin efectuarea lucrărilor de execuție, acesta se poate surpa ori se dau naștere unor alunecări. Important este ca, în această etapă de planificare, să se țină cont de factori precum calitatea apei menajere care va rezulta în urma epurării, pentru a putea alege o soluție eficientă, montarea unei fose septice ecologice sau a unei stații de dedurizare. De asemenea, factori importanți sunt distanța până la pânză freatică și cantitatea de precipitații.
Dacă optați pentru efectuarea lucrărilor pe cont propriu, țineți cont de următorii pași, care vă vor simplifică treaba. Orice plan are nevoie de o schiță, prin urmare trasează liniile care marchează terenul, după care marcați zona în care vă fi amplasată fosa septica. Această se montează la mai mult de un metru distanță față de alte construcții și la 10 metri față de fântâni, puțuri sau bazine de apă potabilă. Pentru a înțelege mai bine motivele datorită cărora se optează pentru un anumit teren, este nevoie să înțelegem principiul de funcționare al unei fosei septice. Aceasta este formată din două bazine, unul de sedimentare și unul de fermentare care se află în interiorul primului bazin.
O fosa septica ecologica are ca principiu de funcționare fermentarea și descompunerea în ecosistemul format în incinta vasului, datorită lipsei oxigenului (anaerob), astfel că, este foarte important ca fosa septica să fie îngropată în sol.
Dimensiunile gropii se fac ținând cont de dimensiunile sistemului de epurare. Pe fundul gropii se va turna un strat considerabil de nisip sau ciment pentru a conferi o stabilitate sporită. Acest strat va menține vasul fosei în poziție dreapta, astfel că fundul gropii va fi nivelat foarte bine. Groapă se va face cu aproximativ jumătate de metru mai mare decât volumul fosei. Înainte de a fi introduse în locul pregătit, se va efectua o verificare a fosei septice. Aspectul important este ca aceasta să fie închisă și capacul să fie fixat corespunzător.
Locul în care se va face drenajul este de asemenea important și trebuie să țineți cont de distanța până la pânză freatică și puțurile de apă potabilă din apropiere. Groapa se vă face la peste doi metri distanță față de pânză freatică, la peste 10 metri distanță față de puțurile de apă potabilă și la un metru distanță față de nivelul solului.
Un alt aspect important la acest capitol sunt țevile de dren care trebuie montate având o pantă de peste 1 grad pentru ca apa să se poată scurge ușor. Pentru ca lucrarea să fie bine executată în câmpul de drenaj, baza acesteia va avea următoarele straturi începând cu partea inferioară: un strat de nisip de 10-20 cm, urmat de unul de pietriș de maximum 10 cm, o folie din poliuretan sau material geotextil cu rol izolator pentru a ține departe apă de ploaie sau malul, iar ultimul strat este format din material de umplutură sau pământ. Drenajul unei fose septice ecologice nu va fi mai mare de 20 metri, iar lungimea drenajului de 5 metri sau 1000l.