Conform expresiei, „este mai bine să previi, decât să tratezi”, vom vedea în continuare câteva sfaturi pentru ca fosa septica să funcționeze eficient și pentru a evita problemele comune întâlnite atât de des la utilizatorii de fose septice. În felul acesta, se poate evita defectarea fosei, contractarea unei firme pentru vidanjare sau mai rău, refularea fosei în interiorul casei, ceea ce ar putea produce pagube destul de mari.
Pentru a evita problemele cu fosa septica este nevoie de semnalarea problemelor precum refularea apei în vasul de toaletă, mașina de spălat vase sau cadă și scurgerea lentă a apei din chiuvetă.
Dacă fosă septică a fost configurată și montată corespunzător, ținându-se cont de numărul persoanelor care o folosesc, atunci vidanjarea acesteia se va face cel mult o dată pe an, chiar la 2-3 ani.
Deoarece în fosă există o microfaună cu ajutorul căreia se descompun deșeurile, se recomandă evitarea produselor chimice care distrug aceste bacterii, cum ar fi clorul.
Pentru a ajuta bacteriile și microorganismele să se dezvolte și astfel să sporească procesul natural de curățare a apei menajere, se recomandă utilizarea drojdiei folosită la copt. Astfel, se va pune aproximativ 50 grame de drojdie uscată în vasul de toaletă. Aceasta va ajunge în fosa septică și va ajuta la procesul de curățare. Repetă acest proces cu jumătate de cantitate, la câteva luni.
În final, menționăm faptul că este necesară indicarea exactă a locului în care este amplasată fosă septică pentru ca deteriorarea gazonului să fie minimă.