Mediul urban dispune de facilități rar întâlnite în cel rural, printre care se numără și sistemul de canalizare. Soluția cea mai eficientă la această problemă o reprezintă fosa septica ecologica. Acest sistem este folosit pentru a epura apă menajeră provenită de la toalete, mașini de spălat rufe sau vase, etc.
Sistemul de epurare este compus dintr-o fosa septica, câmpul de drenaj și solul în care este înglobat acesta din urmă. Principiul de funcționare este destul de simplu. Apă menajeră transportată prin țevi ajunge în fosă septică unde, în timp, se produce un efect de separare a elementelor solide și grele, care ajung în partea inferioară a bazinului, iar cele ușoare rămân la partea superioară. Acest bazin necesită golit cel puțin o dată pe an. De aici, apă menajeră se scurge în câmpul de drenaj prin țevile perforate, trecând printr-un strat de pietriș, iar apoi se revarsă în sol. Odată ajunsă în sol, apă menajeră este absorbită de acesta și începe un proces lung de tratare și curățare naturală, astfel că, deșeurile nu doar că nu mai reprezintă un pericol, ci ajută la îmbogățirea solului.
Înțelegerea acestor principii simple poate ajuta la depistarea și rezolvarea unor probleme de funcționare ale fosei septice ecologice. Prețul are câțiva factori care îl influențează. Acesta variază în funcție de dimensiunea fosei septice, de locul în care urmează a fi amplasată, de sistemul prin care se drenează și de materialele din care este confecționată manopera montajului.